Gert Jonnys

Jonnys.jpg
Die schwedische Seite Omodern – übersetzt „unmodern“ – beschäftigt sich
ausgiebig mit farbmutigen skandinavischen Tanzkapellen aus den 70ern.

Boys from my Block ::: Bennylawins

Bennylawins.jpg
Wer je gerätselt hat, wo Benny und Björn von ABBA den Most holten.

Boys from my Block ::: Garvis

Garvis.jpg
Schön, sehr schön, fast überirdisch schön sind auch Garvis.

Boys from my Block ::: Norrlandspojkarna

norrlandspojkarna.jpg
Die Nordlandbuben sind top of the pack. Und Inge scheint sowieso eine Wahnsinnsbraut zu sein.

Boys from my Block ::: Tommy Bergs

tommybergs.jpg
Die Jungs um Tommy Berg haben den Dreh raus.

Boys from my Block ::: Torlenners

torlenners.jpg
Scharf wie Chillie-Schoten: Die Torlenners.

Boys from my Block ::: Musikanterna

musikanterna.jpg
Die Fete kann steigen. Musikanterna är i staden!

Boys from my Block ::: Kjell Brooz

kjellbrooz.jpg
Message an Jim Morrisson und die Doors: „Zieht euch schon mal warm an!“

4 Gedanken zu „Gert Jonnys“

  1. [2004-01-12 10:29]
    Gert Jonnys orkester — det grannaste omvärlden skådat
    Det är kläderna som gör det . . .
    Stockholm (TT)
    Bilden som har hamnat på sajter i ett tiotal länder, alla överförtjusta av hur ett svenskt dansband kunde se ut under senst 1970-tal. Bild: PRESSENS BILD
    Bilden togs 1978 i en liten Malmöateljé. Scenkläderna i rosarött och grönt var sydda efter instruktioner från kapellmästaren själv, Gert Jonny Hansson. Fotografiet har nu gjort det skånska dansbandet Gert Jonnys internationellt webbhyllat, storögt dyrkat som helt enkelt det värsta man sett.
    That’s the greatest picture I have ever seen. Absolutely stunning. Rock on Gert Jonnys! Or whatever it is you do … lyder ett av många utländska chatt-inlägg kring orkestern som säkert ingen av skribenterna har hört spela. Bilden har hamnat i sajter från kanske ett tiotal länder, alla överförtjusta av hur ett svenskt dansband kunde se ut under sent 1970-tal.
    Man kan misstänka att stilen — uniforma scenkostymer med superlånga kragsnibbar oftast vikta över glansiga kavajer, uppfluffade Bobby Ewing-frisyrer, goa leenden, runda magar här och där — är unik för Sverige. Kanske är den vårt enda egna bidrag till populärkulturen, fascinationen som våra dansband från förr väcker redan i våra grannländer talar för det.
    Gert Jonny bestämde
    Gert Jonnys heter Freddy’s sedan 1988 och de tre stående på bilden från 1978 — från vänster Freddy Pedersen, Ronny Löfgren och Tommy Pedersen — spelar ännu kvar i orkestern. Sittande Gert Jonny Hansson gick bort för knappt ett år sedan men lämnade orkestern redan 1982, då Freddy Pedersen tog över ansvaret.
    Han är ovetande om bandets internationella rykte när TT når honom hemma i Svedala och skrattar hjärtligt åt cita- ten ur tyska, isländska, portugisiska och anglosaxiska sajter.
    — Jag har ju förstått att folk tycker att den här bilden är kul, den har förresten just blivit motiv på en kylskåpsmagnet. Om det här fortsätter så ska jag låta sy upp kläderna igen. Allvarligt talat så begriper jag inte hur vi kunde se ut så där. Jag minns att jag inte blev glad när vi fick se scenkostymerna, jag kom ju från lite tuffare musikstilar, men Gert Jonny tyckte att de var fina och han bestämde, minns Freddy Pedersen.
    Bandet bildades ursprungligen 1969. Tommy Pedersen (trummor) var med redan då, Ronny Löfgren (gitarr) kom 1971 och Freddy själv (bas) några år senare. Kvartetten fylls i dag ut av Tomas Nilsson (klaviatur) som varit med i snart tio år. Alla sjunger.
    Gert Jonnys spelade heltid under hela 1970-talet och halva 1980-talet. Sedan dess är medlemmarna halvproffs och bokas nu mest i Danmark och för lite längre engagemang på Kanarieöarna.
    — Här hemma har det blivit allt färre dansställen, så vi har vanliga jobb. Själv är jag speciallärare vid Latinskolan i Malmö. Vi är rätt breda i dag, kör allt från gammelkultis till 50-talsrock och pop, säger kapellmästaren.
    På deras hemsida på internet, hem.passagen.se/freddys.ork/ avbildas orkesterns nu lätt grånade men slankare medlemmar i avsevärt mindre spektakulära scenkläder. Där kan man också boka bandet, köpa de sex albumen Freddy’s spelat in och förvissa sig om att bandets sväng verkligen är äkta vara:
    „Vi spelar garanterat sequencefritt, det vill säga helt utan data.“
    Så frågan som ofta ställs på sajterna: Vem sydde kläderna?
    Kenneth Ahlborn
    ——————————–
    FAKTA:
    Utländska webbröster om Gert Jonnys
    Man kunde tro att darwinismen skulle sortera bort sådana här snubbar, men inte i Sverige …
    Hur bär jag mig åt för att få höra hur Gert Jonnys låter? Jag håller på att bli besatt av dem, det visuella är så starkt . . .
    Kolla in de coola västarna! Ett av mina mål just nu är att få ihop ett band som kör Gert Jonnys-covers, med västar och allt . . .
    Det var västarna som fångade mig …
    Gert Jonnys är såååååååå heta…
    Många av de här svenska banden ser ut som småfeta, fula tomtenissar . . .
    Killen som sitter ned, han skrämmer faktiskt skiten ur mig . . . (ung, brittisk kvinna)
    Ivan Henrys Blir Förband Till Gert Jonnys När Legendariskt Svenskt Pojkband Återförenas I Madison Square Garden! Biljetter On-Line! (Rubrik över en kort amerikansk pseudobiografi om Gert Jonnys, „en gång lika stora som ABBA“.)
    Det är den häftigaste bild jag någonsin har sett. Absolut enastående. Rocka på Gert Jonnys! Eller vad det är ni gör . . .
    (TT)

  2. Gert Johnnys , now named Freddys Orkester, is to be seen at a Svedish museum Johanna museet.
    A lot of their costumes and other things are presentet there this summer.
    Freddys are playing live at the museum 25.9.2005 …
    yes, they are still going strong ! I ´v had the amusing experience to enjoy one of their performances in Denmark this summer. The clothes ar looking better… but their latest postcard !!!!!! I´m looking forvard to se the cover of the comming album.
    Do you vant more informations about Freddys try http://www.freddysorkester.dk
    ( a danish woman )

  3. gert-johnny’s är dumma i huvet!
    de har stämmt köttgrottorna (www.köttgrottorna.com) för att de klippt in sina ansikten på gert-johnny-skivan och använt sig av det som sitt senaste skivomslag… (så AKTA DIG, du som tänkte göra ett cover-band och kopiera kläderna…. de här gubbarna har NOLL självdistans och kommer troligen stämma dig för att krama ur mer pengar av fattigt folk…)

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert